Afbeelding2

In gesprek met HMK Máxima.

Het was een bijzonder dag die begon met een rondleiding van Arie van Veluw. Hij liet HMK Maxima zijn prachtige metaalbedrijf VMC zien. Ook vertelde hij vol trots over de duurzame oplossingen binnen zijn bedrijf.

Na de rondleiding kwamen we samen voor een rondetafelgesprek.
De bezetting van de ronde tafel zag er als volgt uit:

HMK Máxima lid Nederlands comité voor ondernemerschap
Arie van Veluw en Leon Vermeulen VMC
Fried Kaanen voorzitter Metaalunie
Leendert-Jan Visser Algemeen directeur MKB
Meiny Prins lid Nederlands comité voor ondernemerschap
Jos Spapens Lightronics b.v.
Johan Vissers JT Techniek b.v.

Allerlei onderwerpen kwamen aan bod. Duurzaamheid, aanbestedingen en schaarste van grondstoffen. Ikzelf heb het vooral gehad over personeel en scholing. Er is helaas een groot tekort aan vakmensen en de metaalopleidingen krijgen te weinig aanwas.

Bij JT Techniek hebben we creatief gezocht naar mogelijkheden om ons bedrijf te laten groeien. Zo werken er inmiddels twee statushouders, twee BBL’ers. Ook hebben we een zzp’er die ons helpt nu zijn café gesloten is. Kortom talenten van mensen benutten en door ontwikkelen dat is wat we willen doen.

Het rondetafelgesprek heeft me de motivatie gegeven om er echt wat aan te doen.
Zo zijn de contacten gelegd om met het Pius X college te kijken wat er mogelijk is. Kan ik bijvoorbeeld jongens en meiden motiveren om voor metaaltechniek te kiezen? Het is een prachtig vak waar je goed verdient en een baangarantie hebt. De metaalindustrie is de laatste jaren flink aan het veranderen. Het is zeker geen saai, zwaar of vies beroep meer!